עם ישראל מאז ומתמיד העריך וכיבד צדיקים. מצוות שונות ומגוונות במסורת היהודית מתייחסות לגדולים בתורה ולמנהיגי הדור. ישנה התייחסות לנשיאת עיניים אל עבר המורים והמלמדים, ללמידה וההעמקה בתורתם, בבחינת "ויהיו עינך רואות את מורך".
מתוקף היות אנשי רוח גדולים ומשמעותיים כל כך בתרבות הדתית, התפתח מנהג של ציור ותיעוד שלהם. אם כיום הדבר נעשה על ידי מצלמות ומכשירי הקלטה, פעם האמצעי המרכזי היה ציור. וכדרכו של מנהג הוא נשאר, וניתן ולמצוא ציורים של צדיקים, עדיין, גם כיום.
ציורים של צדיקים – יתרונם
כאשר מצלמים אדם, במיוחד של אחד גדול ומפורס, נדיר שהוא מתמסר ומגיע במיוחד לצורך התמונה. וכאן לציור יתרון גדול, הוא יכול להעמיד את הדמות במצב מחמיא ובתוך סצנה ותפאורה כרצון הצייר.
בנוסף, ניתן ליצור ציורים של אנשים שונים שחיו בתקופות שונות ובכך ליצור ציורים של צדיקים שמצליחים להכניס לתוך תמונה אחת רבנים מתקופות שונות, שלא בהכרח נפגשו במציאות. אלמנט עיצובי המוסיף עומק ויופי לתמונה.
יתרון נוסף לציור על פני תמונה הוא היכולת להביע רגשות. תמונה לעיתים קרובות היא נטולת רגש, גם לאובייקט המצולם יש פחות יכולת הבעה של רגשות, וגם בסצנה יש פחות מקום למשחק ויצירה של תחושה אצל האדם שמתבונן בתמונה. בציור קל יותר ליצור ולהשיג את התחושות האלה.
התייחסות חברתית
ציורי צדיקים נהיו נפוצים יותר ויותר עם השנים. קהילות שלמות ובתים יהודים רבים ברחבי הארץ ובעולם, קונים כיום יצירות אומנות דתיות שונות, ובראשן ציורי צדיקים. ההשפעה וההתפשטות של התופעה מרשימים מאוד, כך שכיום ניתן למצוא ציורי צדיקים במגוון גדלים, מחירים, סגנונות וצבעים.
ניתן ליחס לתופעה הזו מרכבים רבים ושונים – השתכללות הטכנולוגיה, הוזלת הכלים והצבעים, וביקוש הולך וגובר. ציורים נהיו זולים יותר וגם אנשים פשוטים החלו לקנות אותם, והיום ניתן למצוא ציורים במחירים שווים לכל נפש.
אצל יהודית מור יוסף, ניתן למצוא ציורים של צדיקים וקברי צדיקים רבים. כאלה שיעוררו בכם יראת גדולה וכבוד. ניתן לראות ציורים רבים באתר האינטרנט שלה, וכן בגלריה שלה בצפת – Judy גלריה לציורי שמן.